Skadedjur och Sjukdommar

GULA BLAD kan orsakas av att bladet är gammalt, men är många av bladen gula så kan det bero på att hibiskusen är stressad pga klimatförändringar, uttorkning, skadedjur eller svampangrepp.

 

Vid SVAMPANGREPP kan man bespruta plantan med Baymat Rosenspray ”mot svampangrepp på prydnadsväxter” som finns på större butiker som Ica Maxi till exempel.

 

ULLÖSS känner man igen på att det finns små vita ulliga bollar vid jorden och skälken, försök peta bort bollarna. Ta helst bort jorden och omplantera plantan eftersom ägg och löss kan finnas kvar i jorden. Duscha av den noga innan omplantering. Man kan också för att vara på den säkra sidan bespruta med Provado plus insektsspray mot spinnkvalster eller Radars's insektsspray. Samma behandling på andra skadedjur som bladlöss och spinn.

För att undvika spinn och bladlöss så ska man duscha dom minst 1-2 gånger i veckan. Och helst praya dom dagligen

 

Ofta så kommer det små kryp i jorden som man knappt kan se, man får nästan använda ett förstoringsglas för att kunna se dom, dom är den värsta typen av skadedjur som nästan inte går att döda utan att skada plantan. Dom äter upp rötterna och prider sig väldigt lätt till andra växter i närheten. Det enda man kan göra när man fått dessa kvalster är att ta bort all jord som bara går och duscha hela plantan med stark stråle. Låt den gärna ligga en tim eller två under vatten. Och plantera om den i ångkokad jord. Tvätta noga området där plantan har stått, för dom sprider sig ungefär 2 meter ifrån.

 

När det gäller besprutning så kanske man undviker det pga av att man har husdjur hemma, men man kan alltid duscha av plantan efter någon dag, man kan lägga en plastpåse över hibiskusen så länge. Hibiskusen mår inte heller dåligt av att bli besprutad så länge man inte sprutar någon stor mängd rakt ner i jorden.

 

KNOPPFÄLLNING

Kan bero på att man vänt på hibiskusen när den haft knoppar, då faller dom garanterat av. Har du inte vänt på hibskusen eller inte låtit den bli uttorkad så har den garanterat fått något skadedjur, finns det inget på bladen så är dom i jorden, då är en omplantering rekommenderad!

 

Det kan också vara så att den inte fått någon sol, den behöver minst 2-3 timmar sol per dag, så då är det bara att springa ner till affären och köpa en blomlampa, finns på t.ex Bauhaus.


Kommentarer
Postat av: Newbeee

Hej,

ang tappade knoppar är det nog ett uttryck för att växten inte mår bra. Min nya hibiskus låg o rullade runt i storm och regn en hel natt utan att en enda knopp ramlade av.Dessutom, det är inte bra att koka desinficera jorden pga du då också dödar de nödvändiga bakterierna. Enligt Peter Chan grand old man inom Bonsai.En frisk häslosam växt som trivs är väldigt stark om den är skör t.ex tappar knoppar är det en indikation på att någonting inte är optimalt.

2011-08-22 @ 16:32:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0