Förökning

FÖRÖKING MED FRÖN: Inget jag rekomenderar eftersom det kan ta bra lång tid innan man får hibiskusen att blomma, men om man endå råkar ha ett frö så är det ju synd att kasta bort det utan det är bara att ta och sticka ner den i en torvbrickett, se till att den briketten inte torkar ut men se också till att det inte är för fuktigt eller kallt runt omkring den.

 

FÖRÖKING GENOM STICKLINGAR är min favorit, det är nog det enklaste sättet att föröka en hibiskus, tycker jag iallafall! Gör så här, skär av eller klipp med en vass kniv/sax (kniven/saxen ska vara ren, skölj av den med hett vatten innan). Är sticklingen tjock alltså lite brunaktig/stammaktig så ska den tryckas ner direkt i jorden och inte låta torkas ut. Ser den ut att vara vissen efter en stund så trä en genomskinlig plastpåse över.

 

Är sticklingen grön så ska man lägga den i en vas med vatten, ljust men ej i direkt solljus. Gärna med en påse över. Byt vattnet så fort det ser grumligt ut. Först kommer det att synas små vita callus, genom dessa kommer rötterna sedan efter några veckor.


Skötsel av hibiskus

Hibiskus vill stå just helst direkt i solen.

Tänk på att förändringar i ljusförhållanden kan göra att knopparna faller av, en planta med knoppar bör därför inte flyttas eller vändas.

Den tycker om värme, på vintern trivs den bra i svalare grader ca 15°C

 

ska vattnas rikligt, och får aldrig torka ut. Spraya den gärna dagligen med vatten eller lägg skålar med vatten brevid den så att luften bli fuktig.

 

Vattna med Substral's blomsternäring varje gång under sommar tid och en gång i veckan under vintertid, det är bra att ibland kanske varannan vecka vattna med vanligt vatten så att jorden renas. Och använd aldrig kallt vatten utan alltid ljummet.

 

Vill du beskära plantan så är det alltid bäst att göra det på sommaren, gör det aldrig på vintern då kan den dö, den är som känsligast då eftersom det oftast råder solbrist.


Omplantering

Hibiskus älskar att ha mycket plats att sprida sina rötter så viktigt är det att man omplanterar dom då och då, iallafall på våren.

Först och främst för att undvika skadedjur som t.ex kvalster så brukar jag ång koka jorden innan jag använder den! Jag lägger jorden i en stor sil över en gryta och låter det koka minst en halvtimma. Det kan hända att viktiga vitaminer och mineraler försvinner men det räcker med att vattna med Substral's blomsternäring och en näringspinne av samma märke, så får hibiskusarna all den näring dom behöver! Använd alltid ekologisk jord, för att vara på den säkra sidan :)

För att det ska bli tillräckligt med luft i jorden så blanda i lite leka kulor kanske 10% av jorden.

Ta alltid bort döda rötter, dom är bruna, är dom friska så är som vita. Och slutligen tryck ner en näringspinne från Substral.


Skadedjur och Sjukdommar

GULA BLAD kan orsakas av att bladet är gammalt, men är många av bladen gula så kan det bero på att hibiskusen är stressad pga klimatförändringar, uttorkning, skadedjur eller svampangrepp.

 

Vid SVAMPANGREPP kan man bespruta plantan med Baymat Rosenspray ”mot svampangrepp på prydnadsväxter” som finns på större butiker som Ica Maxi till exempel.

 

ULLÖSS känner man igen på att det finns små vita ulliga bollar vid jorden och skälken, försök peta bort bollarna. Ta helst bort jorden och omplantera plantan eftersom ägg och löss kan finnas kvar i jorden. Duscha av den noga innan omplantering. Man kan också för att vara på den säkra sidan bespruta med Provado plus insektsspray mot spinnkvalster eller Radars's insektsspray. Samma behandling på andra skadedjur som bladlöss och spinn.

För att undvika spinn och bladlöss så ska man duscha dom minst 1-2 gånger i veckan. Och helst praya dom dagligen

 

Ofta så kommer det små kryp i jorden som man knappt kan se, man får nästan använda ett förstoringsglas för att kunna se dom, dom är den värsta typen av skadedjur som nästan inte går att döda utan att skada plantan. Dom äter upp rötterna och prider sig väldigt lätt till andra växter i närheten. Det enda man kan göra när man fått dessa kvalster är att ta bort all jord som bara går och duscha hela plantan med stark stråle. Låt den gärna ligga en tim eller två under vatten. Och plantera om den i ångkokad jord. Tvätta noga området där plantan har stått, för dom sprider sig ungefär 2 meter ifrån.

 

När det gäller besprutning så kanske man undviker det pga av att man har husdjur hemma, men man kan alltid duscha av plantan efter någon dag, man kan lägga en plastpåse över hibiskusen så länge. Hibiskusen mår inte heller dåligt av att bli besprutad så länge man inte sprutar någon stor mängd rakt ner i jorden.

 

KNOPPFÄLLNING

Kan bero på att man vänt på hibiskusen när den haft knoppar, då faller dom garanterat av. Har du inte vänt på hibskusen eller inte låtit den bli uttorkad så har den garanterat fått något skadedjur, finns det inget på bladen så är dom i jorden, då är en omplantering rekommenderad!

 

Det kan också vara så att den inte fått någon sol, den behöver minst 2-3 timmar sol per dag, så då är det bara att springa ner till affären och köpa en blomlampa, finns på t.ex Bauhaus.


Allmänt om hibiscus

Hibiskusen är en malvaväxt som har sitt ursprung från Asien.

De flesta exotiska hibiskusarna finns att hitta i Mexico och det tropiska Asien.

 


RSS 2.0